KOIRAJUOKSU ELI CANICROSS

Ajatus koirajuoksusta lähti yksinkertaisesti siitä, että on hassua käydä ensin itse juoksulenkillä ja lähteä viemään sitten koiraa lenkille. Iskä osti joululahjaksi mulle Samuli Vasalan juoksutreenikirjan,  juoksuhousut ja takin ja ei muuta kuin treenaamaan maastoon. Samalla kun tein omaa treeniä, innosti äiti ottamaan Reiman mukaan kaveriksi. Aluksi kokeilimme Reimalle " vanhemman " mallista juoksuvyötä ja tavallista talutinta ja pehmustettuja valjaita, mutta hyvin nopeasti kävi selväksi, että laji kuin laji tarvitsee omat "vermeet". ja hyvät sellaiset , että ne eivät hierrä koiraa.Keski-Euroopassa canicross on paljon tunnetumpi ja suositumpi kuin Suomessa. Siellä tehdään Alpit ylittäviä kisoja , joissa pärjäävät vain kovakuntoisimmat. Me iskän kanssa aloittelemme lähinnä vain harrastelijamaisesti elikä Reima toimii kirittelijänä ja vetoapuna. Voiko vehniksen kanssa sitten harrastaa lajia ? Vuoden 2005 mestari oli cockeri. Tiettyjä asioita harrastuksessa on toki otettava huomioon kuten kaikessa urheilussa ihmisilläkin; aktiivisen koiraliikkujan ruokavalio, varusteet, juoksuttamisen pituus, harjoituskertojen määrä, alustan pehmeys, vedättämättä jättäminen tavoitteena eli yhteinen vauhti ja tietenkin koiran lihashuolto ja hieronta. Onneksi olen  harjoitellut hieromaan Reimaa iät ja ajat ja Reima nauttii siitä täysin siemauksin. Reima tarvitsee mukavat valjaat, ihminen vetovyön ja joustavan köyden jossa on myös joustamaton osio. Vetovyö on riittävän paksu ja korkea, vyötäröä tukeva vyö jossa on koukku koiran kiinnittämiseen. Näin kädet jäävät vapaaksi Koira kiinnitetään joustavalla köydellä mun vyössä navan kohdalla olevaan koukkuun. Koukku on turvallisuussyistä aina avoin jotta Reiman saa hätätilanteessa heti irti. Ohitustilanteissa tarvitaan puolestaan  joustamatonta köyttä. Tärkeintä on löytää oikeankokoinen vyö, missä veto suu just nappiin eli lantion keskelle Reimaa . Olemme iloisia siitä, että opetimme Reimalle jo aivan pienenä ETEEN- käskyn. Senhän se osasi jo ennen sivulle- ja seuraa-käskyä. No, nyt sitä tarvitaan ja koko ajan. Sillä Reima on saatava kulkemaan edessä. Hyvää harjoitusta tavallisilla lenkeillä risteyksissä on ollut myös OIKEA ja VASEN  käännös käskyt kuten myös tokoilussa, sillä nyt näitä käännös-käskyjäkin tarvitaan. Myös OHI-käsky on tarpeen ja sitäkin olemme käyttäneet koiria ohitettaessa, silloin kun esim. vieraita vastaantulevia koiria ei ole ollut tarkoitus tervehtiä. VEDÄ-käsky on aivan uusi käsky Reimalle.Vastahan se oppi kävelemään kauniisti hihnassa vetämättä. Siksipä käytämme arjessä eri talutinta ja aivan omia vermeitä canicrossissa,  ettei Reima mene sekaisin milloin pitää vetää ja milloin ei missään tapauksessa saa vetää vaan pitää tepsutella nätisti.

Reiman Canicross-treenipäiväkirja: (kts. Koirajuoksuopas : ohjeet)

La 29.12.2007 Leppävaara

1. Harjoitus

Tavoitteena, että Reima juoksisi n. 50m:n matkan ohjaajan edessä kytkettynä juoksuvyöhön siten , että äiti huutaa sitä koko ajan luokseen ja onnistuttuaan saa palkkion minulta. Tavoitteena saada vetonaru kireäksi.

2. Harjoitus

Luovuttiin " luokse huutavasta äidistä" ja harjoiteltiin kahdestaan. Juoksin vain 10m ja käytin selkeää ETEEN-käskyä komentamalla kunnolla  ja huuusin hyvä,taitava,upea-kannustusta, jolloin Reima juoksi kahta hurjemmin!!!Saman toisto. Pidensin matkaa. Lopulta juoksimme 500m yhtä kyytiä. Reima kyllä seurasi vähän väliä katseellaan että " tuutko sä sieltä ja mitä ihmettä tää nyt on oikeen olevinaan"?

Plussat

Reimalla on hyvä kunto, parempi kuin ohjaajalla. Reima olisi jaksanut juosta nopeammin ja kauemmin kuin ohjaaja.
1.Harjoitus: Reima tarjosi aluksi oppimiaan liikkeitä kuten seuraamista ja sivulle tuloa ja oli hämmentynyt että sai mennä edellä ja vetää.Ymmärrettävää.

2.Harjoitus: Vasta kun keksin käyttää selkeästi komentaen ETEEN-käskyä lyhyitä matkoja, Reima tajusi, että hänen todellakin halutaan kulkevan edessä ja vieläpä vetävän ja että siitä saa palkkaa juoksun lopuksi; namia j apissatauon. Poikahan puski kuin höyryjuna eteenpäin , kun ymmärsi mistä tässä on oikein kyse ; ) Pikkuhiljaa  yhteinen juoksurytmi alkoi löytyä eikä Reima enää rynnistänyt eteenpäin laukaten vaan juosten.

Miinukset

1.Harjoitus: Aluksi Reima villiintyi juoksemisesta ja yritti pysäyttää minut. Seuraavaksi Reima halusi juosta vain vierellä ja juosta siinäkin eteen tielleni saadakseen minut kiinni , niin ettenpääse karkuun (paimennusta?). Seuraavaksi Reima yritti seurata sivulla tapittaen ohjaajaa mitä pitää tehdä tai istahtaa sivulle. Se oli ihmeissään.Seuraavaksi Reima olisi halunnut vain merkkailla pusikoita, mistä sitä piti kieltää.

Opittavaa

Sovittamaan yhteen molempien kunnosta riippuen  yhteinen rento juoksu suoralla  taluttimella koiran juostessa edellä. Pissalenkittää koira ensin yhteistä juoksua, jotta nuuskuttelu ja merkkailutarve vähenee ja antaa tälle lupa vain merkistä. VEDÄ- käskyn opettaminen otetaan harjoittelun alle.

CANICROSS
Canicross eli koirajuoksu on Suomen Valjakkourheilijoiden liiton alainen kesälaji, jossa koira ja ohjaaja juoksevat yhdessä kelloa vastaan. Koirajuoksu on laji, jossa koira ja ohjaaja juoksevat yhdessä siten, että koira on juoksuhihnalla kiinnitettynä ohjaajaan.

VUL on yksi Suomen liikunnan ja Urheilun (SLU) urheiluliitoista, jonka kilpailut kuuluvat ADT:n dopingvalvonnan piiriin. Säännöistä voi lukea lisää ESDRA:n kilpailusäännöstöstä (sääntöosio II):
Matkat
Virallisten kilpailujen minimimatka on 2,5 kilometriä. Tarkat matkat on ilmoitettava kilpailua anottaessa.

Varusteet
Koira juoksee valjaissa, joiden on oltava sellaiset, ettei se pääse karkaamaan niistä. Koiran on oltava kytkettynä ohjaajaan joustavalla vetonarulla, joka on korkeintaan 2,5 m pitkä. Vetonarun päässä ei saa olla metallikoukkuja tai renkaita. Vetonaru kiinnitetään ohjaajan vetovyöhön, jonka on selkäpuolelta oltava ainakin 7 cm levyinen. Vyössä on oltava avoin koukku tai paniikkilukko nopeaa irrottamista varten. Kilpailija ei saa käyttää jalkineita, jotka voivat vahingoittaa koiraa. Canicross valjaista löytyy parhaita kuvia harrastuksen ranskalaisilta sivuilta ja varsinkin niiden videoilta. Niissä valjaat ovat väljät ja paino osuu lapojen kohdalle. Vaikka koira vetää, kiristys ei tunnu kaulalla eikä rinnassa. Samoilla sivuilla paljon paljon mielenkiintoista, mutta harmillista vain ranskankielen taitoisille. Englantilaiset harrastussivut löytyvät täältä: Suomessa tällä hetkellä ehkä parhaat varusteet tällä hetkellä löytyvät Motivaattorin koiraurheiluvaruste sivuilta.

Luokat
Canicrossissa juostaan naisten ja miesten luokat, junioriluokat (14-15-vuotiaille) ja kansallisissa kilpailuissa on mahdollista järjestää lasten luokka alle 14-vuotiaille. Joissakin maissa juostaan eri luokissa koirien painon mukaan, esim. yli ja alle 15-kiloiset tms. Tämä on myös Suomessa mahdollista.

Lisätietoja lajista esimerkiksi:
Suomen valjakkourheilijoiden liitto VUL.
Tampereen Koiraurheilijat, Takut.  
European Canicross Federationin Eurocanicross 2004 -kisojen sivut.

Kuvia vuoden 2006 osakilpailusta
Englantilaiset harrastussivut: http://www.canicross.co.uk/
Ranskalaiset harrastussivut: http://www.canicross.info/
www.cani-cross.com

Lisätietoja juoksija kunnon rakentamisesta esimerkiksi:
Juoksija-lehden harjoitteluvinkit


Koirakon ihmispuolen kuntovalmennus